Voor ouderen is er al jarenlang een soort van Facebook, maar dan verpakt in courantenpapier: De Oud Rotterdammer, geen shortliners vol curieuze afkortingen en typefouten, maar lekkere lange teksten over een ver sentimenteel verleden geïllustreerd met zwartwit foto’s zonder copyrights. Het concept werd bedacht door Fred Wallast, een van de mensen die ook meewerkte in de redactie van huis aan huiskrant Het Kanaal. Inmiddels is hij met pensioen en houdt zijn familie de uitgeverij draaiend.
Replyen op de geplaatste messages kan, zij het dat dit hooguit een postzegel kost en twee weken later pas zichtbaar is voor de schare volgers van dit tijdschrift voor bejaarden. Updates volgen traag maar gestaag, passend bij deze doelgroep die geen haast heeft: om de week.
Weet je nog wel oudje? De mening van Gerard Cox en berichten over erfenisverdeling zijn het grootste nieuws. Gelukkig wordt de input zonder bezwaar van de lezers inhoudelijk netjes gecorrigeerd en gefilterd door de moderator alvorens het naar de opmaak gaat, want je wilt toch geen rotzooi op papier laten verschijnen?
En om het te kunnen lezen hoef je helemaal niets van computers te snappen, want dit tijdschrift ligt gewoon gratis bij de kassa of in de hal van je appartementencomplex. Berichten sharen doe je door de uitgelezen versie aan de buren te geven.
En het werkt. De lezers zijn blij en de uitgever geniet een stabiel inkomen via advertenties en advertorials van een trouwe schare evenementenaanbieders, doodgravers, hulpmiddelenverkopers, die vet belang heeft bij deze doelgroep.
Uitgeverij De Oude Stad ga zo voort! Want zo kan ik straks ook lezen wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt. Handig als ik aan geheugenverlies begint te lijden.
En wie die moderator is? De man die meer dan een kwart eeuw hoofdredacteur was bij Het Kanaal, 'onze' Peter Schilthuizen, die zelfstandig opererend onder de naam Peter Publishing ook meewerkt aan de inhoud van het AD en Hart van Holland.
Reactie plaatsen
Reacties