Recensie voor openbare bibliotheken

Drs. Marion de Swart van NDB Biblion heeft een recensie geschreven over Bloed van Orange. Haar commentaar is zeker niet negatief.

Een minpuntje is dat ze de concludeert dat het boek alleen boeiend is 'voor lezers met veel kennis van en interesse in het Oranjeverleden'. Het omgekeerde is mijn bedoeling. Ik probeer op deze manier juist lezers te boeien voor het Oranjeverleden. Gelukkig zijn er in Nederland en België genoeg lezers in Oranje geïnteresseerd.

 

Hier volgt de recensie die aan de openbare bibliotheken wordt aangeboden door NDB Biblion:

 

Bloed van Orange/ Bor Klots. - Eerste druk, Nieuwerkerk aan den IJssel : Rob Stolk

Concepts(c), 2015. - 418 pagina's; 21 cm.

 

ln 2012 neemt kroonprins Willem-Alexander van Nederland, de Prins van Oranje, contact op met zijn vroegere hoogleraar geschiedenis, omdat hij is aangesproken door een mevrouw die zei dat de titel 'Prins van Oranje' was verkregen door gerommel van partijen en mogelijk gekocht. Hij wil dat uitgezocht hebben en zijn oud-hoogleraar beveelt hem wetenschapper Pleijsier aan. Die gaat op onderzoek uit en legt in Orange contact met de vrouw die de prins aansprak, bibliothecaresse Claude Santini. Ze vertelt heel veel over de historie van het prinsdom, maar als hij haar later gaat ophalen vindt hij haar vermoord in huis. Kort daarna vindt een moord in Nederland plaats en blijkt er een verband te zijn.

Onder pseudoniem debuteert de conceptontwikkelaar met deze door hem 'docu-detective' genoemde roman. Die heeft een originele plot en soms ook leuke anekdotes voor Oranjekenners, maar is zo uitgebreid van historische informatie voorzien dat de roman alleen boeiend is voor lezers met veel kennis van en interesse in het Oranjeverleden 1000-1550.

Kleine druk. Met voetnoten en bijlagen.

 

Recensent: Drs. Madelon de Swart