Creatief/strategisch

Dempak van Dempex

Voor een klant die prefab circulaire geluidsabsorberende decomateriaal fabriceert bedacht ik in 2021 de de merknamen Dempex (het materiaal dat het geluid dempt) en Dempak voor kamerhoge platen en systeemplafonsplaten (van DEMPen en AKoestiek). Daarnaast ontwerp ik met behulp van fotografie en computerbewerkingen decoratieve structuren, patronen en afbeeldingen voor akkoestische kamerhoge panelen en plafondplaten. dempex.nl 

 

Zaag55

Eiland De Zaag heeft de afgelopen tijd een metamorfose ondergaan en is een getijden natuurgebied geworden. De eigenaren van de voormalige Bolnes Motorenfabriek met directiewoning, aan de oostkant van dit eiland, hebben me gevraagd de komende jaren mee te denken om een transitie te maken van industrieel naar recreatief cultureel met horeca en een jachthaven, waar ook ruimte is voor inventieve en innovatieve ondernemingen. Er worden door hen al succesvolle culturele activiteiten georganiseerd, waaronder exposities en concerten waardoor Zaag55 lokaal al bekendheid geniet. De doelstellingen staan op zaag55.nl .

 

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders

Door mijn activiteiten bij HIJM en Leefgoed de Olifant raakte ik betrokken bij de oprichting van deze stichting HIJAA. Ik was de uivoerder voor het projectbureau van de stichting. De huisstijl, webcontent, redactie/vormgeving van de wekelijkse nieuwsbrief en ondersteuning van het secretariaat waren de zaken waar ik me mee bezighield. Ook met de ondersteuning van enkele gildes die activiteiten organiseren of met het maken van plannen voor de herintroductie van de trekvaart en een hoponhopoff sloepenverbinding. Ook het maken/coördineren van uitingen die erfgoed of de natuur in de belangstelling moeten zetten, behoorden tot de taken. 

 

Leefgoed de Olifant

Deels commercieel, deels als vrijwilliger/bestuurslid, was ik tot 1 april 2021 actief voor de marketing, communicatie, pr, grafische vormgeving en webcontent voor Leefgoed de Olifant. De non-profitstichtingen Leefgoed de Olifant en Flowing Together willen de parkachtige beeldentuin op de plek van de voormalige steenplaats met Rijksmonument steenoven De Olifant behouden, financieel door de exploitatie van een restaurant en vergaderlocaties. De Beeldentuin in de zomer op het Leefgoed, trekt jaarlijks veel bezoekers. De geschiedenis van deze steenplaats was de aanleiding om De Olifant + de dames Bloot te schrijven over de geschiedenis van de ijsselsteenfabricage, dat in 2014 uitkwam. De formule is nu uitgekristalleerd en de inrichting en bebouwing is volledig afgerond. Daarom vond ik dat mijn taak erop zat en heb ik  1 april 2021 teruggetrokken.

 

HIJM (Hollandsche IJssel Meetingpoint) met ecomuseum/horeca

Begin 2016 vatte ik het plan op om van Rijksmonument Steenovens Klein Hitland een complex te maken met een dynamisch eco-museum, een horecagelegenheid en werkplekken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het plan viel in goede aarde bij de betrokken overheidsinstanties en bij de politiek. Gemeente liet daarvoor een cultuurhistorisch onderzoek doen met aanbevelingen. Bouwkundig bleek het plan procedureel mogelijk. Dankzij innovatiesubsidie van gemeente Zuidplas en een team van vrijwillige professionals die me steunden, kon het plan qua architectuur, inhoud en marktpresentatie verder worden uitgewerkt en worden gepresenteerd eind 2017. Toen de gemeente vervolgens radiostilte in acht nam en geen inzage kon geven van de kostenconsequenties van aanleg van de benodigde nutsvoorzieningen, nodig voor de exploitatiebegroting, besloten de vrijwilligers van het projectteam begin 2019 de stekker eruit te trekken. Sindsdien help ik stichting Steenovens Klein Hitland met een kleinschaliger aanpak, te beginnen met de inrichting van een bezoekeerscentrum in de linker turfschuur.

 

Schneider Electrics

De CEO Nederland van Schneider Electrics vroeg in 2016 me op een luchtige manier zijn kantoorpersoneel duidelijk te maken hoe je eenvoudig ergenissen op de werkplek kunt voorkomen. Het resulteerde in het boek Omgaan met remsporen en andere kantoorergernissen, datik gekscherend 'Het beste handboek voor collega’s op kantoor' noemde en begin 2017 het levenslicht zag. Omdat het universeel is, is het nu ook in de boekhandel of via de webshop van deze site verkrijgbaar. 

 

Van 1978 tot 2015

Al sinds 1978 werkt ik als zelfstandig illustrator/vormgever Rob Stolk Vormgeving, ontwierp huisstijlen. Het startte in 1978 met de huisstijl en het tekenen - toen nog met de hand - van 3D presentaties voor de woningmarkt, voor ondermeer Drieman Makelaardij. Toen de krantenuitgeverij erbij kwam, werd de naam Blad, met Blad Design als reclamestudio.

Onder de klanten van Blad Design, later Nuevo, waren Trust (Aashima Technology/Trust International), Garantiemakelaars, Unicef. Ik maakte veel logo's voor bedrijven en organisaties, woningprojectbrochures, voorlichtingsmateriaal voor ondermeer gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel (nu een dorpskern van gemeente Zuidplas). 
Een aantal jaren na de verkoop van Blad b.v. in 2003 ging ik weer doen wat ik niet kon laten onder de naam Rob Stolk Concepts, logo’s, marketingsupport en kwam in aanraking met cursusinstituut KWeC. Ik werd partner van de onderneming Leergoed v.o.f. om vorm te geven aan lesmaterialen en inhoud aan een lesboek, in hoofdzaak voor de innovatieve KWeC-methodiek, ontwikkeld voor kinderen met taalproblemen.
In opdracht van Bouman GGZ nam ik een out-of-the-box-ding aan en schreef en tekende ik een serie stripverhalen, met als hoofdrolspeler Rotterdamse Ari, om fout gebruik van canabis te voorkomen.
De naam en lancering van de energiezuinige tl-buis vervanger Spaarbuis nam ik ter hand voor het installatiebedrijf Gouweloos. Ik deed zowel de grafische vormgeving als marketing. Hier kwamen ondermeer de ondernemingen Voordelicht en E-Install uit voort.
Voor automatiseringsbedrijf 4-More Technologie maakt ik het beeldmerk, ook voor hun innovatieve rozensorteersysteem IRISS.

Voor MSA-ICT hielp ik bij structurering en de automatisering van publiciteitsuitingen. Hiervoor ontwikkelde ik een applicatie die ik Scripttool noemde in Filemaker. Dit genereert uit specifieke service- en productdata doelgroepgerichte leaflets, persberichten en overzichten, inclusief beeldmateriaal.

 

Technisch

We waren een van de eerste bedrijven in Nederland die met personal computers in de slag gingen. Eerst moesten we zelf programmeren in basic en later leren omgaan met desktop publishing. Ik werkte al in 1989 met de Adobe-programma's Illustrator, Photoshop en QuarkXpress vanaf de versies 1.0 op Apple Macintosh. Deze kennis bracht ik over op personeel en stagiairs.

Het databaseprogramma Filemaker Pro gebruik ik om grafische output te genereren voor pagina-opmaak van brochures, verpakkingsontwerpen. Diverse formaten tekstbestanden om te zetten naar een uniforme opmaak.

Voor de huizenmarkt maakte ik programma's die presentatiefolders, raambiljetten en advertenties genereren. Voor publiciteitsdoeleinden de applicatie Scripttool, waarmee persberichten, brochures en andere uitingen, zoals puntige powerpointpresentatie teksten in langere of kortere vorm geautomatiseerd uit één database kunnen rollen die door verschillende afdelingen is geactualiseerd.

Illustratiewerk

Onderstaande illustraties zijn voorbeelden die ik maak met Adobe Illustrator in combinatie met Photoshop, of op de iPadPro.